Close
Bel ons: 0472/22.52.83

DC jack herstelling

Het Meest voorkomende laptop hardware probleem – De DC Jack!

Uit al de hardware gerelateerde problemen heb ik door de jaren heen ondervonden, dat DC jacks meestal het eerste stuk gaan op een laptop. Hoewel harde schijven ook op deze lijst staan, is er meestal niets meer dan een vervanging met een nieuwe mogelijk.

Wat is nu juist een DC jack en waarom is die belangrijk?

De DC jack is waar je de plug van uw stroomadapter insteekt, deze draagt de stroom naar uw laptop om hem te kunnen opstarten. De DC jack komt los na verloop van tijd door dag dagelijks gebruik. Daarbij komt nog dat de DC jack vrij gevoelig is en gemakkelijk kan breken als u er druk op uitoefende, zoals het buigen van de plug als deze in de laptop steekt. Om een eventueel stuk gaan van de DC jack te voorkomen, kan u overwegen om deze steeds op een vlakke stabiele ondergrond te plaatsen.

Afgezien van het feit dat dit een van meest voorkomende problemen is, is er een gerucht dat samen gaat met een gebroken DC jack en die hoor je bij veel computer herstel diensten:
“Je moet het volledige moederbord veranderen als je DC jack breekt.”
Dit is een zeer foutieve opvatting daar de DC jack slechts een klein onderdeel op het moederbord is (bij nieuwere modellen zit dit zelfs op een apart bordje). Ik ben hier om je te zeggen dat dit niet noodzakelijk nodig is. Afhankelijk van de ernst van het DC jack probleem, het kan enkel noodzakelijk zijn om een nieuwe Dc jack te solderen op het moederbord of het DC power bordje te vervangen. Daar het moederbord het duurste onderdeel is van de laptop, zullen velen dus liever overgaan tot de aankoop van een nieuw toestel daar de prijzen van laptops de laatste jaren zeer sterk omlaag zijn gegaan.

DC Jack Herstelling
Herstelling van uw DC jack kan zeer eenvoudig zijn als je beschikt over enige soldeer ervaring en de kennis om uw toestel te ontmantelen. De benodigdheden flux, soldeerdraad, een soldeerbout en schroevendraaiers afhankelijk van het model van laptop je tracht te herstellen.
De eerste stap is de ontmanteling van de laptop volgens de onderhoudshandleiding.
De volgende stap is het verwijderen van de oude DC jack. Hiervoor verwarmt u de metalen pinnen om het soldeersel te smelten. Ik raad u hiervoor een zuigpomp aan om het overtollige soldeersel te verwijderen en uw leven wat eenvoudiger te maken. Eens de oude DC jack is verwijdert, plaats uw nieuwe in flux voordat u deze terug soldeert op uw moederbord. Voelt u zichzelf oncomfortabel om dit zelf te doen?
Wel dit is de service die wij u aanbieden aan een relatieve lage kost, minder dan de helft van de prijs van een nieuw moederbord in termen van onderdelen en arbeid.

Vervanging van het Dc jack Power bord
Als u niet vertrouwd bent met het soldeer aspect, nieuwe laptop modellen hebben de DC jack op een apart bord.
Ik verwijs u hiervoor naar uw onderhoudshandleiding om dit te bevestigen.

Open chat